VSR: “Nu schoonmaken van goten voorkomt problemen”

VSR: “Nu schoonmaken van goten voorkomt problemen”

Bij de VSR, Vereniging van Scherm- en Reinigingsbedrijven is veilig werken topprioriteit. Voorzitter Ammerlaan: “De loonwerkers die lid zijn van de VSR stellen veiligheid voorop. Ze overleggen bijvoorbeeld tussentijds met de teler hoe het voor beide partijen beter kan. Bij de meeste telers worden de goten deze weken schoongemaakt, zodat ze klaar zijn voordat er weer gekrijt gaat worden. Het gaat nu nog om de, vaak wat oudere, kassen waar nog wel gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Die verdienen extra aandacht om problemen te voorkomen. Soms kunnen onze leden helpen door aan te geven wat de tuinder nog zou kunnen doen om onveilige situaties op de kas op te lossen.”

Stormschade
Alhoewel het winterklimaat tot nu toe redelijk rustig is heeft de storm van de afgelopen maand wel voor schade gezorgd. Diverse leden zijn de kassen op geweest voor opruim- en herstelwerkzaamheden. Met name bij oudere kassen, die destijds nog niet volgens moderne (CASTA) belastingsberekeningen zijn gebouwd, kunnen aanpassingen in servicerails, stevige gootconsoles en een servicedok, een noodzakelijke verbetering zijn.

Veilig werken is gedeelte zorg
De VSR heeft meegewerkt aan de Avag-Arbocatalogus en werkmethodes vastgesteld om het werk op en aan de kas door de loonwerkers veilig te laten verlopen. Veilig werken is echter een gedeelte zorg.  De meest efficiënte situatie voor teler en loonwerker samen, is als de tuinder voor een optimale kasconstructie zorgt en de loonwerker werkveiligheidsmaatregels treft.

Telers en VSR-leden, zie de ledenlijst op www.VSRnl.nl, kunnen zich verder verdiepen in veilig werken bij diverse standhouders op de Tuinbouw Relatiedagen in Gorinchem, aanstaande dinsdag 10 februari tot en met donderdag 12 februari.

VSR
Paul Ammerlaan
www.VSRnl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *