Diffuus Coaten/Krijtspuiten

Diffuus Coaten

mei 2013 226mei 2013 259mei 2013 41820130530-104440.jpgmei 2013 289 mei 2013 290mei 2013 243mei 2013 290mei 2013 213mei 2013 216mei 2013 239mei 2013 223

Met het tijdelijk aanbrengen van een diffuuscoating maak je het glas diffuus.
Het licht wordt daardoor meer verspreid en kan dan dieper in het gewas doordringen.
Grote voordelen zijn sterker gewas, waardoor er minder ziektedruk is, en het gewas levert meer productie op.
Door de coating zal de planttemperatuur dalen, waardoor er minder stress voor de plant is.
Het aanbrengen gebeurt machinaal, meestal van april t/m juni en het verwijderen gebeurt omstreeks augustus en september.

juni 2014 055

Handmatig krijtspuiten/krijten

 

juni 2014 059

Je ziet de bui al hangen.

foto 1 - kopie (2)

Voor de regenbui ingespoten met Reduclean

foto 2

Resultaat na een stortbui.

 

Meest recente berichten

Teeltwisseling

Kennis
Kassen reinigen met fluoride houdende middelen
In de tuinbouw wordt voor de reiniging van glas vaak een glasreiniger op basis van fluoride gebruikt. Fluoride etst het oppervlak van het glas. Enige minuten na applicatie is het geëtste glas met daarop de aanwezige verontreiniging af te spoelen. Het hiervoor beschreven principe van etsing werkt niet op kunststof kasdekmaterialen.

De laatste jaren zijn er steeds meer nieuwe kasdekmaterialen op de markt gekomen. Gehard of diffuus glas en glas met speciale coatings, zoals een anti-reflectiecoating, kunnen niet zonder meer worden gereinigd met fluoride houdende reinigingsmiddelen. Door de etsende werking kan bij het reinigen van deze kasdekmaterialen onherstelbare schade ontstaan. Bij diffuus en gehard glas is het daarom noodzakelijk om voor gebruik van een fluoride houdend reinigingsmiddel eerst een klein stukje van het glas aan beide kanten in te spuiten met het reinigingsmiddel. Na afspoelen en drogen moet het glas beoordeeld worden op eventueel opgetreden schade. Bij twijfel kan het best bij de fabrikant van het glas geïnformeerd worden naar de mogelijkheid tot het reinigen met fluoride houdende producten. Glas met daarop een permanente coating, zoals bijvoorbeeld een anti-reflectiecoating, kan nooit gereinigd worden met fluoride houdende producten. De coating zou hierdoor onherstelbaar beschadigd raken. Ook is het belangrijk om te weten dat fluorhoudende producten niet mogen indrogen op het glas, en dat het glasoppervlak goed wordt afgespoeld met schoon water voordat het reinigingsmiddel is ingedroogd.
Bij het gebruik van fluoride houdende reinigers is dus nadere informatie over het type kasdek noodzakelijk. Ook dient rekening gehouden te worden met het soort gewas dat in de kas wordt geteeld. Bol- en knolgewassen zoals fresia, lelie en yuka zijn namelijk uiterst gevoelig voor fluoride.
Binnen de fluoride houdende middelen zijn er twee typen producten. Reinigers die bestaan uit waterstoffluoride opgelost in water en reinigers op basis van ammoniumbifluoride.

 

Reiniging met waterstoffluoride-oplossingen

Waterstoffluoride is een gas dat wordt opgelost in water. Bij toepassing van het product komt dit gas voor een deel vrij. Gasvormig waterstoffluoride is zeer giftig voor mensen en is uiterst schadelijk voor een aantal gewassen. Op de markt zijn nog steeds een aantal gashoudende producten beschikbaar.
Reiniging met ammoniumbifluoride-oplossinggen

Ammoniumbifluoride is in zijn werking veel milder dan het agressieve waterstoffluoride.

Ammoniumbifluoride is een zout en heeft vrijwel geen dampwerking. Voor zowel gebruiker als voor gewassen in de nabijheid van de kas is ammoniumbifluoride een veiliger alternatief. Mardenkro heeft al jaren een tweetal glasreinigers op de markt die in deze categorie vallen: GS-4 en GS-4 Xtra.
Voor fluoride producten geldt dat er met beschermende kleding moet worden gewerkt en dat de benodigde veiligheidsmaatregelen in acht genomen moeten worden.

Terug naar overzicht

  1. SZW: Twee derde glastuinbouwbedrijven de fout in Geef een reactie
  2. ‘ZZP-er in tomatenkas afgewezen’ Geef een reactie
  3. Kas schoonspuiten bij Kennis Aardbeien in Meer. Geef een reactie
  4. Ophangen dekwasser Geef een reactie
  5. VSR: “Nu schoonmaken van goten voorkomt problemen” Geef een reactie
  6. Tuinbouw Relatiedagen Gorinchem 2015 Geef een reactie
  7. Wij staan op de Aardbeiendag 2015 Geef een reactie
  8. Vgt Terneuzen en Rijkevorsel. Geef een reactie
  9. Sublimato naam nieuwe tomatenkwekerij Van Adrichem Geef een reactie